Pennun hankinta: Koiran perimä altistaa atopialle. Kun harkitset koiran hankkimista, pyri selvittämään roduntai rotuyhdistelmän alttiutta ihosairauksille. Selvitä myös pennun vanhempien tausta mahdollisuuksien mukaan. Atopiaa sairastavia koiria ei pitäisi käyttää jalostukseen.
Kutinan syyn selvittäminen: Ole kärsivällinen diagnoosivaiheessa. Kutinan syyn selvitys on aikaavievää, ja saattaa vaatia useita käyntejä eläinlääkärillä. Toisaalta on tärkeä tietää syy koiran kutinaan, ennen kuin siihen voidaan suunnitella tehokas hoito.
Atopiaa sairastava koira: On tärkeä muistaa, että atooppinen ihotulehdus on krooninen sairaus. Se ei parane, mutta huolellisella hoidolla koiran elämänlaatua voidaan pitää hyvänä. Kun koiran sairaus on saatu hallintaan, voit elää lähes normaalia elämää koirasi kanssa. Ole kuitenkin tarkkaavainen mahdollisten muutosten varalta ja ota yhteys eläinlääkäriisi, jos koirasi oireet palaavat tai voimistuvat.
Hyvä yhteistyö eläinlääkärin kanssa: Pyri luomaan kestävä hoitosuhde ihotauteihin perehtyneeseen eläinlääkäriin. Koska atopia on elinikäinen sairaus, on pitkästä hoitosuhteesta apua. Noudata eläinlääkärin ohjeita tarkoin ja kerro hänelle, jos et ole näin tehnyt. Vältä omin päin tehtyjä hoitokokeiluja, kuten itse tehtyjä eliminaatiodieettejä tai muutoksia koiran lääkityksessä.
Pahenemisvaiheet kuuluvat taudinkuvaan: Lehahdus, flare up, on kutina- ja tulehdusoireiden äkillinen paheneminen. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi ruokinnan muutos, siitepölyaltistuksen lisääntyminen, mahdollisesti koiran stressi tai kunnon huononeminen. Lehahdukseen kannattaa reagoida nopeasti koiran elämänlaadun takia ja jottei iho ehdi vaurioitua koiran raapiessa. Lääkitystä pitää yleensä muuttaa tai lisätä. Kun lehahdus saadaan hallintaan, voidaan usein palata normaaliin hoitoon.
Ruoka-aineallergia vai atopia: Ruoka-aineallergia ja atopia oireilevat pitkälti samalla tavalla. Mistä sitten tietää, kumpi koiraa vaivaa? Vastauksen antaa eläinlääkärin valvonnassa huolellisesti tehty eliminaatiodieetti. Jos koiran oireet helpottavat dieetin aikana, voidaan epäillä ruoka-aineallergiaa. Jos oireet eivät helpota, voi koira edelleen olla allerginen joillekin ruoka-aineille, mutta myös muille aineille, esimerkiksi siitepölylle tai huonepölylle. Tällöin koiralla on atopia. Eliminaatiodieetti ei ole valmis, ennen kuin haastevaihe on tehty.
Mitä ruoaksi atoopikolle: Koiran ruokavaliosta puhutaan paljon, ja aiheesta on monia eri mielipiteitä. Kuuntele tarkoin eläinlääkärisi ohjeistusta koiran ruokavalioon liittyen. On tärkeää, että koiran ruokavalio on tasapainoinen ja että koira saa ruoasta kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja ravintoaineet. Laadukkaissa valmisruoissa tämä on otettu huomioon. Jos annat koiralle kotiruokaa, huolehdi lisäravinteista. Tämä on erityisten tärkeää pennuilla, tiineillä ja vanhoilla koirilla. Nykyajan trendit kuten raakaruokinta tai vehnätön ruokavalio eivät ole ratkaisu koiran allergiaoireiden hallintaan. Kun olet löytänyt sopivan ruokavalion, noudata sitä johdonmukaisesti. Älä anna koiralle mitään ylimääräistä kuten makupaloja. Neuvo myös lähipiiriäsi toimimaan samoin.
Koiran kutinan hoito on yksilöllistä: Atopia on monimutkainen sairaus, joka ilmenee eri koirilla eri tavoin. Siksi sama hoito ei sovellu kaikille koirille. Jokaiselle koiralle räätälöidään yksilöllinen hoito, jota voidaan joutua muokkaamaan sairauden edetessä. Hoidon kulmakiviä ovat kutinaa ja tulehdusta hillitsevät lääkkeet, shampoopesut, rasvahapot, ruokavalio ja siedätyshoito. Toimivan yhdistelmän löytämisessä saattaa mennä pitkään, jopa kuukausia. Ole siis kärsivällinen.
Kaikki kutina ei ole allergiaa: On hyvä pitää mielessä, että koiran kutinaan voi olla muitakin syitä kuin allergia. Jos koiran kutina ja raapiminen on hermoperäistä tai psykosomaatista, harkitse, saako lemmikkisi riittävästi liikuntaa ja virikkeitä. Jos koira joutuu olemaan paljon yksin, voi toinen koira ratkaista tilanteen. Myös erilaiset interaktiiviset lelut voivat olla avuksi. Liikunta, huolenpito ja miellyttävä puuhastelu voivat myös helpottaa kutinasta kärsivän koiran oireita.