Epäiletkö koirallasi kutinaongelmaa?

Jatkuva kutina on koiralle erittäin epämiellyttävää. Koiran tilanteesta voi kärsiä koko perhe. Jotkut koirat kutisevat ympäri vuoden ja jotkut vain tiettyinä vuodenaikoina allergian tyypistä riippuen.

Yliherkkyyttä ei pystytä täysin parantamaan, mutta onneksi nykyään on olemassa uusia ja tehokkaita hoitoja, joilla kutina voidaan pitää kurissa. Oireen hillitseminen parantaa koiran elämänlaatua ja omistajan mielenrauhaa. 

Käy läpi tyypilliset oireet ja tarkista, sopivatko ne oman lemmikkisi tilanteeseen.  Jos vastasit KYLLÄ yhteenkään kysymykseen, suosittelemme, että käyt keskustelemassa eläinlääkärisi kanssa koiran allergisesta ihottumasta ja koiran ihon terveydestä.

Älä anna koirasi kärsiä kutinasta. Apu voi hyvinkin löytyä, kunhan syy saadaan selville.

Tee oiretesti

arrow

1 Raapiiko koira korviaan ja kehoaan? Herättääkö sen raapiminen öisin?

Kyllä

Ei

Koiran iho-ongelmista yleisin on kutina. Se aiheuttaa koiralle epämiellyttävän olon. Raapiminen on yksi kutinan ilmenemismuodoista

2 Järsiikö tai nuoleeko koira jalkojaan, raajojaan, kehoaan, peräpäätään tai häntäänsä säännöllisesti?

Kyllä

Ei

Iho-ongelmat ovat yleisiä koirilla. Kutiseva ihosairaus voi ilmetä monella tapaa. Nuoleminen ja järsiminen ovat usein merkki jonkinlaisesta ihosairaudesta.

3 Hankaako koira naamaansa mattoon, huonekaluihin tai maahan?

Kyllä

Ei

Kutina ei ole sairaus, vaan oire taustalla olevasta sairaudesta. Koira voi reagoida kutinaan monella tavalla. Kutinan taustasyy tulee selvittää yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

4 Onko koiran jalkojen iho tahrainen ja onko siinä punertava vivahde?

Kyllä

Ei

Ihon paksuuntuminen ja tummuminen on usein merkki ihosairaudesta. Toistuvat ihotulehdukset ovat usein seurausta jostakin muusta sairaudesta, esimerkiksi atopiasta.

5 Onko koiran ihossa tai korvissa epämiellyttävä haju?

Kyllä

Ei

Tulehtunut iho voi aiheuttaa koiralle voimakasta kutinaa.  Toisaalta kutiseva iho saa koiran raapimaan ihon rikki, jolloin iho tulehtuu helposti. Syntyy kierre, jossa kutina ja ihotulehdukset ruokkivat toisiaan. Jos koira kärsii jatkuvista ihotulehduksista, on tärkeää löytää ihotulehdusten taustasyy.

6 Onko koiran vatsanahka tai sen kainalot tumma tai punoittava?

Kyllä

Ei

Ihotulehduksen oireita ovat muun muassa kutina, punoitus, ihon tummuminen, kosteat, karvattomat kohdat koiran iholla ja märkäinen eritys. Oireet voivat rajoittua pienelle alueelle, tai niitä voi esiintyä kaikkialla koiran kehossa.

7 Lähteekö koiran karva ja/tai onko iho hilseilevä?

Kyllä

Ei

Koiran turkin tai ihon huono kunto voi aiheutua useasta eri syystä. Taustasyyn selvittäminen ja hoitaminen on tärkeää.

8 Kutiseeko koira erityisesti tiettyinä vuodenaikoina, kuten keväällä ja kesällä?

Kyllä

Ei

Koiran allergiassa taudinkuva on aaltoileva, pahenemisvaiheita voi esiintyä ajoittain. On tärkeää tarkkailla, pahenevatko oireet esimerkiksi sään tai vuodenaikojen mukaan.