Allergia on yksi yleisimmistä syistä koiran kutinalle. Allergiassa koiran immuunijärjestelmä herkistyy yhdelle tai useammalle allergian aiheuttajalle eli allergeenille ja reagoi vahingollisella tavalla vieraaksi tulkittuun ärsykkeeseen. Toisin kuin ihmisillä, koiralla allergia ilmenee ensisijaisesti koiran iho-oireina. Kutinan lisäksi esiintyy ihon punoitusta, karvattomuutta, toistuvia ihotulehduksia ja korvatulehduksia. Suolisto-oireet ovat myös mahdollisia.

Koirien allergiat voidaan jakaa neljään eri alalajiin

Ruoka-aineallergia
Kontaktiallergia
Kirppuallergia
Atopia

Koira voi kärsiä myös useammasta allergian alalajista samanaikaisesti. Esimerkiksi ruoka-aineallergiaa sairastavista koirista usea sairastaa samanaikaisesti atopiaa.

Ruoka-aineyliherkkyys

Ruoka-aineet ovat taustalla noin 10-15 % allergisesti oireilevista koirista. Ruoka-aineyliherkkyydessä allergeeni pääsee elimistöön ruoansulatuskanavan kautta. Koira voi olla herkkä yhdelle tai useammalle ruoka-aineelle. Ruoka-aineyliherkkyyden oireet puhkeavat yleensä jo nuorelle, alle 6 kuukauden ikäiselle koiralle, mutta voivat ilmaantua myös myöhemmällä iällä. Kuten muissakin allergisissa sairauksissa, kutina on tyypillinen oire. Lisäksi voi esiintyä suolisto-oreita.

Yleisiä allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita ovat mm.

  • Nauta
  • Maitotuotteet
  • Lammas
  • Kana
  • Vehnä
  • Maissi
  • Kala
  • Kananmuna
  • Soija
  • Riisi

Miten ruoka-aineallergia todetaan?

Ruoka-ainallergia todetaan eliminaatiodieetin avulla. Eliminaatiodieetissä koiran ruoaksi valitaan ruoka-aineita, joita koira ei ole aiemmin syönyt. Ruoaksi voidaan valita joko kotiruoka tai valmisruoka. Jos valitaan valmisruoka, eläinlääkäri voi suositella hydrolysoitua ruokaa, missä proteiinit on pilkottu pieniksi ja siten vähemmän allergeenisiksi.

Eliminaatiodieettiä jatketaan vähintään kahdeksan viikon ajan. Tänä aikana on tärkeää, että koira syö vain valittua ruokaa. Hammastahna, makupalat ja muu ylimääräinen ruoka eivät ole eliminaatiodieetin aikana sallittuja.

Jos koiran iho-ongelmat jatkuvat eliminaatiodieetin aikana, ei koiralla todennäköisesti ole ruoka-aineallergiaa. Jos koiran iho-oireet ovat helpottaneet uuden ruokavalion avulla, aloitetaan eliminaatiodieetin haastevaihe. Haastevaiheen tarkoituksena on löytää ne ruoka-aineet, jotka aiheuttavat koiralle allergisen reaktion. Koira altistetaan sen vanhalle ruokavaliolle yksi ruoka-aine kerrallaan ja katsotaan, ilmaantuuko allergisia oireita. Kun haastevaiheessa on löydetty kaikki oireita aiheuttavat ruoka-aineet, poistetaan ne koiran ruokavaliosta kokonaan.

Kontaktiallergia

Kontaktiallergia on verrattain harvinainen allergian muoto koiralla. Kontaktiallergiassa koira herkistyy jollekin aineelle, jonka kanssa se on kosketuksissa. Kontaktiallergian aiheuttaja voi olla lähes mikä tahansa. Esimerkkejä ovat koiran kaulapanta tai peti, shampoo, puhdistusaineet ja huonekasvit. Koira saa yliherkkyysreaktion joutuessaan kosketuksiin allergiaa aiheuttavan aineen kanssa. Seurauksena on kutinaa ja muita iho-oireita. Kontaktiallergian tehokkain hoitomuoto on allergiaa aiheuttavien aineiden poistaminen koiran elinympäristöstä.

Kirppuallergia

Kirppuallergia on maailmalla yleinen, mutta Suomessa harvinainen allergian muoto. Kirppuallergiassa koira herkistyy kirpun syljelle pitkään jatkuvan kirppualtistuksen seurauksena. Kirpun puremat aiheuttavat jo itsessään kutinaa, mutta kirpun syljelle herkistynyt koira saa puremien seurauksena lisäksi allergisen reaktion. Kirppuallergiasta kärsivä koira kutisee etenkin takaselän alueelta, jossa kirput tyypillisesti viihtyvät. Koska Suomessa ei esiinny kotoperäisenä kirppulajeja, jotka viihtyvät koiran elinympäristössä pitkiä aikoja, on kirppuallergia maassamme harvinainen.

Atopia

Atooppinen ihotulehdus on allergian alalaji ja yksi yleisimmistä koiran kutinan aiheuttajista Suomessa. Atopiassa koira reagoi tavallista herkemmin erilaisiin ympäristön ärsykkeisiin ja kehittää vasta-aineita niitä vastaan. Ärsykkeitä voivat olla esimerkiksi erilaiset siitepölyt, huonepöly- ja varastopölypunkit, homeet ja ruoka-aineet.

Atopian perussyytä ei tarkasti tunneta, mutta ainakin perintötekijöillä, immuniteettijärjestelmän häiriöillä, ympäristön allergeeneille altistumisella ja ihon läpäisyesteen heikkoudella on roolinsa. Ensimmäiset oireet alkavat yleensä, kun koiran ikä on 6 kuukaudesta 3 vuoteen. Oireita ovat ihon punotus ja paksuuntuminen, kutina, toistuvat korvatulehdukset ja sekundääriset infektiot. Oireita esiintyy useimmiten tassuissa, korvissa, kasvojen alueella, peräaukon ympärillä ja nivusissa.

Atopialle on tyypillistä, että oireiden voimakkuus aaltoilee ajan myötä. Esimerkiksi vuodenajat voivat vaikuttaa atopian oireisiin. Siitepölylle herkistyneet koirat oireilevat voimakkaammin kesäaikaan, kun taas toisille koirille märkä ja sateinen kausi aiheuttaa runsaasti oireita tassuihin.

Tietyt koirarodut ovat erityisen alttiita atopialle. Hiljattain julkaistussa suomalaistutkimuksessa yleisimmät atopiasta kärsivät rodut olivat:

Atooppinen ihottuma esiintyy erityisesti näillä ihon alueilla:

  • Naama, silmänympärys
  • Ohut iho: tassut, kaula, kainalot, nivuset, vatsa, peräaukon ympärys, häntä, taipeet
  • Korvalehdet, korvakäytävä

Miten atooppinen ihotulehdus todetaan?

Atooppisen ihotulehduksen diagnosointi on vaikeaa, sillä varsinaista testiä sairauden diagnosointiin ei ole olemassa. Sairaus todetaan sulkemalla pois kaikki muut mahdolliset kutinan ja tulehduksen aiheuttajat. Lisäksi käydään tarkasti läpi koiralla olevat oireet, niiden sijainti ja alkamisaika. Atopiadiagnoosi on todennäköinen, jos oireille ei löydy muuta selittävää tekijää ja vähintään viisi seuraavista kriteereistä (nk. Favrot’n kriteerit) täyttyy

  • Oireet ovat alkaneet alle 3 vuoden iässä
  • Koira elää pääosin sisätiloissa
  • Ensimmäinen oire oli kutina
  • Koiralla on oireita etutassuissa
  • Koiralla on oireita korvalehdissä
  • Koiralla ei ole oireita korvalehtien ulkoreunoilla
  • Koiralla ei ole oireita takaselän alueella

Atopian toteaminen on aikaa vievä prosessi, joka vaatii koiranomistajalta kärsivällisyyttä ja sitoutumista. Toisaalta on tärkeä löytää syy koiran kutinan taustalla, sillä hoitovaihtoehdot poikkeavat runsaasti toisistaan.

Miten atooppista ihotulehdusta hoidetaan?

Atooppinen ihottuma on krooninen tauti, jolle ei ole parantavaa hoitoa. Hoitovaihtoehtoja on runsaasti, ja koirat vastaavat hoitoihin yksilöllisesti. Valtaosalle koirista löydetään hoito, jonka avulla koiran oireet pysyvät kurissa ja elämänlaatu hyvänä. Sopivan hoidon löytäminen voi kuitenkin olla aikaavievää ja vaatia useita käyntejä eläinlääkärillä. Koiran sairaus voi vaatia hoitoa joko jatkuvasti tai ajoittain riippuen sairauden luonteesta.

Atooppisen koiran hoito on monitahoista. Hoidossa otetaan huomioon viisi eri osa-aluetta:

1) Pyritään tunnistamaan ja välttämään koiralle oireita aiheuttavia aineita
2) Parannetaan koiran ihon kuntoa, jotta allergeenien pääsy koiran elimistöön vaikeutuu
3) Lievitetään kutinaa ja tulehdusta
4) Hoidetaan ihotulehdus ja häädetään iholoiset
5) Muokataan koiran immuunivastetta voimakkaita oireita aiheuttavia allergeeneja vastaan

Hoitoa suunniteltaessa kroonisesti oireilevalle koiralle pyritään löytämään hyvä peruslääkitys eli ankkurihoito, jonka avulla koiran oireet pysyvät kurissa valtaosan ajasta. Lisäksi suunnitellaan tarpeen mukaan käytettävä hoito vaiheisiin, joissa koira oireilee tavallista voimakkaammin. Satunnaisesti oireileva koira ei välttämättä tarvitse jatkuvaa lääkitystä, vaan hoito otetaan käyttöön kun oireet ilmenevät.

Lue lisää osiosta hoidot