Tulehtunut iho voi aiheuttaa koiralle voimakasta kutinaa. Toisaalta kutiseva iho saa koiran raapimaan ihon rikki, jolloin iho tulehtuu helposti. Syntyy kierre, jossa kutina ja ihotulehdukset ruokkivat toisiaan. Jos koira kärsii jatkuvista ihotulehduksista, on tärkeää löytää ihotulehdusten taustasyy. Toistuvat ihotulehdukset ovat usein seurausta jostakin muusta sairaudesta, esimerkiksi atopiasta. Kun taustalla oleva sairaus saadaan kuriin, myös ihotulehdukset vähenevät.

Bakteeritulehdus

Koiran ihon bakteeritulehdukset ovat varsin yleisiä. Tulehduksen aiheuttaa useimmiten Staphylococcus pseudintermedius -bakteeri, joka kuuluu koiran ihon normaaliin bakteerikantaan. Bakteeri ei aiheuta tulehdusta terveelle koiralle, jonka karvapeite on kunnossa. Vaurioituneessa ihokohdassa bakteeri pääsee kuitenkin aiheuttamaan tulehduksen. Näin käy esimerkiksi silloin, kun koira raapii ihonsa rikki kutinan seurauksena tai jos koiran turkki on hyvin poimuinen. Ihotulehdukset ovat yleensä sekundäärisiä eli taustalta löytyy jokin sairaus tai vamma, joka altistaa koiran ihotulehduksille. Esimerkiksi allergisilla koirilla jatkuva raapiminen yhdistettynä ihon heikentyneeseen suojaesteeseen altistaa toistuville infektioille.

Märkäinen ihotulehdus eli pyoderma jaetaan kolmeen ryhmään riippuen siitä, kuinka syvälle tulehdus on edennyt

  • Paikallinen pintatulehdus: esimerkiksi hot spot, ihopoimutulehdus, joka ei ole edennyt ihon marraskesiä syvemmälle.
  • Pinnallinen tulehdus: esimerkiksi märkärupi tai karvatuppitulehdus, joka rajoittuu ihon epidermikseen.
  • Syvä ihotulehdus: esimerkiksi furunkuloosi, follikuliitti ja selluliitti, joissa tulehdus on läpäissyt ihon tyvikalvon, levinnyt ihon dermikseen ja jopa syvempiin kudoksiin.

Miten bakteeritulehduksen tunnistaa?

Ihotulehduksen oireita ovat muun muassa kutina, punoitus, ihon tummuminen, kosteat, karvattomat kohdat koiran iholla ja märkäinen eritys. Iho-oireet voivat rajoittua pienelle alueelle tai niitä voi esiintyä kaikkialla koiran kehossa. Ihotulehdus aiheuttaa yleensä voimakasta kutinaa, joten koira voi raapia itseään runsaasti.

Miten bakteeritulehdukset hoidetaan?

Koiran ihon bakteeritulehduksen hoidolla on kaksi tavoitetta:

1) hoidetaan akuutti tulehdus kuntoon
2) pyritään löytämään toistuville ihotulehduksille altistava syy

Akuutin tulehduksen hoito riippuu tulehduksen syvyydestä. Paikallinen ja pinnallinen ihotulehdus pyritään ensisijaisesti hoitamaan ilman antibioottihoitoa ajelemalla karvat tulehtuneesta kohdasta, antiseptisella paikallishoidolla tai antibakteerisella shampoopesulla. Vaikeampiin ihotulehduksiin voidaan käyttää suun kautta otettavaa antibioottia.

Vastuullisen mikrobilääkekäytön periaatteiden mukaisesti antibiootti valitaan hoidoksi vain silloin, kun paikallishoito ei ole riittävä. Lääkkeen valinnan pitäisi perustua tulehtuneesta kohdasta tehtävään bakteeriviljelyyn ja herkkyysmääritykseen, jotta voidaan varmistua siitä, että antibiootti on tehokas tulehduksen taustalla olevaan bakteeriin.

HUOM! Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä lisääntyy ja antibioottien teho heikkenee hälyttävällä vauhdilla. On tärkeää, että antibiootteja käytetään vain tarpeeseen ja vain eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan.

Lue lisää

Hiivatulehdus

Bakteeritulehdusten tavoin myös hiivatulehdukset ovat yleensä sekundaarisia ja esimerkiksi allergian aiheuttaman kutinan, raapimisen ja nuolemisen seurauksia. Hiivasienet kuuluvat koiran ihon normaaliin mikrobistoon. Ihon hiivatulehduksille on tyypillistä tumma pigmentaatio.

Hoidossa pitää pyrkiä poistamaan tai lievittämään ihottuman perimmäinen syy. Tämän lisäksi hiivatulehdusta hoidetaan yleensä antiseptisilla pesuilla ja paikallishoidoilla.