Huomionhakua vai sairaus?

Mossen iho-ongelmat alkoivat kesällä 2019. Kylkien raapiminen oli jokapäiväistä. Noihin samoihin aikoihin tyttäreni muutti omaan asuntoon. Tuolloin mietin, että onko kylkien rapsuttelu reaktio muuttuneeseen kotitilanteeseen, ja hakeeko Mosse sillä huomiota.

Seurasin Mossen vointia ja turkin ja ihon kuntoa. Iho oli hilseilevä ja paikoitellen siinä oli selkeitä punaisia kutisevia kohtia. Koitin miettiä, mikä kutinaa voisi aiheuttaa. Tuskailin tämän kutinaongelman kanssa reilun kuukauden. Lopulta menimme Mossen kanssa eläinlääkärin vastaanotolle. Eläinlääkärissä käytiin Mossen oireet läpi.

Alkututkimusten jälkeen aloitettiin eliminaatiodieetti. Kutinaa lievittämään aloitettiin lääkitys. Eliminaatiodieetti oli minulle aikamoinen stressin aiheuttaja. Koira ei saanut saada mitään ylimääräistä, ei murustakaan lattialta. Mosse on aikamoinen imuri, joten sain olla tarkkana, ettei se saanut mitään dieetin ulkopuolista. Dieetti jatkui pitkään, mutta hyvin siedettyä ruokavaliota emme löytäneet. Eläinlääkäri tuli siihen tulokseen, ettei Mossella ole ruoka-aineallergiaa. Kun ei muutakaan syytä kutinaan löytynyt, diagnoosi on atooppinen ihottuma. Tämä vaiva on elinikäinen, joskin oireet voivat vaihdella eri vuodenaikoina. Mosse saa päivittäin tabletteja kutinaa ja tulehdusta vastaan ja rasvahappolisää ja sen turkkia pitää pestä säännöllisesti. Sen kutina on pysynyt hyvin hallinnassa, mutta tiedämme, että tämän koiran kanssa pitää pysyä pysyvästi valppaana.