Kutinaa joka puolella

Kohta 3 vuotta täyttävä westieni kutisee. Alun perin kutina alkoi korvien kutinalla. Välillä kutina helpotti ja sitten taas paheni. Kävimme eläinlääkärissä. Vaiva helpotti hoidon ajaksi ja jonkin aikaa sen jälkeen. Sitten kutina palasi. Vähitellen kutina on levinnyt koko koiraan. Pilkku kutisee eniten kyljistä, vatsasta ja kaulasta. Lisäksi se järsii etu- ja takajalkojaan. Iho on paksuuntunut ja tummentunut kohdista, joilla kutina on pahinta, erityisesti nivusissa ja kainaloissa.

Eläinlääkärin mukaan kutinan syyn selvittely on pitkä prosessi. Ulkoiset syyt, kuten ulkoloiset ja bakteeri- ja sienitulehdukset, pitää ensin eliminoida. Sitten pitää harkita hormonaalisten syiden mahdollisuutta. Tavallisin kutinan syy on yliherkkyys. Jollei yliherkkyydelle löydy varsinaista aiheuttajaa, diagnoosi on atooppinen ihottuma.

Pilkun ihosta otettiin raapenäyte. Mahdollinen yliherkkyys ruoka-aineille tutkitaan sitten eliminaatioruokavalion avulla. Tuolloin koira saa syödä ainoastaan tiettyä valkuaisainetta ja hiilihydraattia.

Eläinlääkärin mukaan on olemassa myös tehokkaita lääkkeitä, joilla koiran iho-oireita voidaan hoitaa. Usein oireiden hallitseminen vaatii usean hoitomuodon yhdistämistä. Toivottavasti syy Pilkun kutinalle selviää.